Skip to main content
 

Gelinim Mutfakta - Lahana Makarnası Tarifi

06.02.2020 Perşembe 13:34   (Güncellendi: 07.02.2020 Cuma 10:34)

Gelinim Mutfakta programının 6 Şubat 2020 Perşembe günü yayınlanan 454. Bölümünde yarışmacıların yaptığı "Lahana Makarnası" tarifi!

Gelinim Mutfakta - Lahana Makarnası Tarifi

LAHANA MAKARNASI

200 gr kıyma

200 gr domates püresi

250 ml domates suyu

4 buz küpü et suyu

1/3 orta boy lahana

1 orta boy soğan

Yarım çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

4 çorba kaşığı sıcak su

1 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çorba kaşığı sirke

1 tatlı kaşığı tereyağı

3 diş sarımsak

1 tutam şeker

4 dal limoni kekiği

Muskat

Servis için;

Taze kişniş veya maydanoz

Dil peyniri veya parmesan peyniri

YAPILIŞI:

200 gr kıymayı geniş bir tavaya yüksek ateşte koyun ve rengi değişinceye kadar 2 dakika kavurun.

Suyunu bıraktığında doğradığınız 1 orta boy soğanı ekleyin ve altını kısarak iyice kavurmaya devam edin.

Ağız tadınıza göre tuz ve 1 çay kaşığı karabiber koyun.

1 muskatın 1/10’unu rendeleyin.

Kıymanız döner kebap gibi kavruk ve soğanlar yok olduğunda hazırdır.

Bu esnada 4 çorba kaşığı sıcak suyu ekleyin ve tavaya yapışmış güzellikleri iyice sıyırıp, karıştırın ve ardından kıymayı kenara alın.

Orta boy bir lahananın 1/3’ünü yaprağın sarılı olduğu yönde olacak şekilde kesin.

Kestiğiniz parçayı 6-8mm kalınlığında, taglietelliye benzeyecek şekilde, uzun uzun kesin.

Lahananın üst taraflarını alın, içinin kısalan ve sertleşen tarafını almayın.

Onları da salatada değerlendirebilirsiniz.

Wok tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağını, doğradığınız 450 gr lahanayı ve yarım çay kaşığı tuzu ekleyin.

Yüksek ateşte, lahanalar hafifçe kendilerini bırakacak şekilde, 3-4 dakika çevirin.

Tamamen ölmeyecekler sadece kalın kıtırtısı hafif gidecek.

Yüksek ateşte piştiğinden uçları biraz kahverengileşecektir, bu tam da istediğimiz şey.

Lahanaları da bir tabağa çıkarın.

Aynı wok tavaya 1 tatlı kaşığı tereyağ, 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyun.

İncecik kıydığınız 3 diş sarımsak, 200 gr domates püresi, 250 ml domates suyunu ekleyin.

4 buz küpü et suyunu, 1 tutam toz şeker, 1 çorba kaşığı sirke, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz, 4 dal limoni kekiği de koyup, kısık ateşte iyice kaynayana kadar pişirin.

Sos kaynayınca sostan 2 kepçe alıp kıymaya koyun ve karıştırın.

Sosun kalanına lahanaları koyup 1 dakika daha pişirmeye devam edin.

Tuz ve karabiberini kontrol edip, damak tadınıza göre ekleyebilirsiniz.

7-8 dal, isterseniz taze kişniş isterseniz maydanoz yapraklarını ayırarak koyun.

Servis ederken 2 tabağa önce lahanaları paylaştırın, üzerine de kıymayı koyun.

Son olarak üzerine dil peyniri veya tulum peyniri, parmesan rendeleyin.

Hatta isterseniz fırına verip, biraz eritebilirsiniz.